Hoeveel mensen roken er in Nederland?

Roken is een gewoonte die niet alleen schadelijk is voor de gezondheid van de roker zelf, maar ook voor de mensen in de omgeving van de roker. In Nederland is het aantal rokers de afgelopen jaren afgenomen, maar er zijn nog steeds veel mensen die roken. In dit artikel zullen we het hebben over hoeveel mensen er roken in Nederland, hoeveel mensen er jaarlijks stoppen en waarom het belangrijk is om te stoppen met roken.

Hoeveel mensen roken in Nederland?

Volgens het Trimbos Instituut, een onafhankelijk kennisinstituut voor de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg in Nederland, rookte in 2020 ongeveer 20% van de volwassen Nederlandse bevolking, oftewel zo’n 2,7 miljoen mensen. Van deze groep rokers rookt ongeveer de helft dagelijks, en de andere helft rookt soms.

Hoeveel mensen stoppen er jaarlijks met roken?

Gelukkig stoppen er ook veel mensen met roken. Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) stopten in 2019 ruim 75 duizend Nederlanders met roken. Het aantal stoppers is in de afgelopen jaren gestegen, mede door de verschillende stoppen-met-rokenprogramma’s die worden aangeboden.

Waarom is stoppen met roken belangrijk?

Stoppen met roken heeft vele voordelen voor zowel de roker als de mensen in zijn of haar omgeving. Ten eerste is roken een van de belangrijkste oorzaken van verschillende ziektes, zoals longkanker, hart- en vaatziekten en COPD. Door te stoppen met roken verlaag je het risico op deze ziektes aanzienlijk.

Daarnaast is stoppen met roken ook goed voor je financi├źn. Roken is een dure gewoonte en het stoppen met roken kan op de lange termijn veel geld besparen.

Tot slot heeft stoppen met roken ook positieve effecten op de mensen om je heen. Niet alleen verminder je de schade die je anderen toebrengt door meeroken, ook geef je een positief voorbeeld voor anderen in je omgeving die willen stoppen met roken.

Conclusie

Het aantal rokers in Nederland neemt af, maar er zijn nog steeds veel mensen die roken. Jaarlijks stoppen er gelukkig ook steeds meer mensen met roken, mede dankzij de verschillende stoppen-met-rokenprogramma’s die worden aangeboden. Het stoppen met roken heeft vele voordelen, zoals het verlagen van het risico op verschillende ziektes en het besparen van geld. Bovendien heeft het ook positieve effecten op de mensen om je heen. Dus, als je rookt en wilt stoppen, weet dan dat er vele mogelijkheden en ondersteuningsprogramma’s zijn om je te helpen bij het stoppen met deze schadelijke gewoonte.